Planteringsråd
Var ska jag plantera mina thujor?
Generellt kan sägas att thujor trivs allra bäst i soliga till halvskuggiga lägen, men många lyckas även bra då läget är mer skuggigt. Ser vi till jordförhållanden där det är bäst förutsättningar att lyckas så ska det helst vara väldränerat och näringsrikt i jorden. En thujaplanta tycker inte om att stå i vatten men vill ha en jämt fuktig jordtyp, gärna åt det lite surare hållet.
Hur ska jag plantera mina thujor?
Här finns det naturligtvis mycket att tänka på beroende på vilket syfte man har med sina thujor, tät häck, mer allé liknande avdelning osv, och det går naturligtvis också alldeles utmärkt att ha thuja som en solitär. Dom grundläggande planteringsråden är som följer.
Plantering av thujahäck
För att ge alla plantor samma förutsättningar så rekommenderar vi att du gräver ett dike som är minst en halv meter djupt och brett där häcken ska stå. Därefter gör du en blandning av vatten och torv som sedan används för att packas runt respektive plantas rotklump efter utplacering i det grävda diket.
Vattna därefter ordentligt samtidigt som du varvar med jord, runt om plantorna, som du naturligtvis även ska trycka till tills respektive thujaplanta står riktigt stadigt på sin plats i det grävda diket.
Fyll därefter upp och täck med jord som avslutningsvis ska vattnas rikligt.
Plantavstånd för thujor
Här är det självklart helt avgörande vilken typ av häck eller avgränsning du är ute efter men generellt kan sägas att två till fyra thujor per löpmeter anses normalt där dom flesta anser att tre per meter ger en fullt acceptabel täthet i dom flesta sammanhang.
Skötselråd
Hur ska jag sköta mina thujor?
Generellt kan sägas att thujor är förhållandevis lätta att ta hand om men det finns naturligtvis ett och annat att tänka på för att lyckas så bra som möjligt.
Thujors behov av vatten
Thujor föredrar starkt att leva i jämt fuktig jord och du bör således vara noga med att vattna vid behov och inte låta jorden torka ut då torr jord riskerar att leda till mycket kottar på dina plantor. Inte särskilt snyggt. Det är också viktigt att du inte snålvattnar utan ser till vattna så grundligt så att rötterna får sitt. Alltså hellre rejält och sällan än ofta och snålt. Vad som gäller vid själva planteringen kan du läsa mer om här.
Näringsbehovet för thujor
Thujor trivs inte så bra i karg jord så att gödsla på våren är viktigt. Du bör även följa upp med näringstillskott runt midsommar och ytterligare en gång mot slutet av juli eller allra senast början av augusti. Vanlig trädgårdsgödsel fungerar alldeles utmärkt, även av mineraltyp men var noga med att aldrig övergödsla så att rötterna riskerar att brännas ut.
Beskärning av thujahäck
Innan dina thujor har nått den höjd du är ute efter så bör du endast beskära ena sidan av dina plantor. Efter det håller du efter dom varje år och klipper både på sidorna och på höjden. Bästa tiden att klippa din häck är efter tjälen gått ur marken fram till växstart men det fungerar bra också under sommarmånaderna. Försök att beskära dina thujor regelbundet så får du bäst resultat.
Annat att tänka på
Före växtstart, alltså på senvinter och vår, så är thujor känsliga för stark sol och om vårsolen tillåts härja fritt samtidigt som frost i marken gör att plantorna inte kommer åt vatten kan dom bli bruna. Det handlar alltså inte om frostskador utan om uttorkningssymptom som du enklast undviker genom att täcka särskilt utsatta thujor med säckväv eller liknande under en period.
Notera också att thujor, precis som många andra växter, är känsliga för urin och snabbt kan bli brungula om du exempelvis har hundar som tillåts skvätta på plantorna.